Share with your friends


Submit

Proiectul centurii municipiului Bistrița – criticat de o parte a locuitorilor care nu vor ca suprafața pădurii Codrișor să fie redusă. Ce probleme ridică bistrițenii și ce răspunde primarul | Hotnews

31/10/2013

Proiectul variantei ocolitoare a municipiului Bistrita starneste dezbateri aprinse printre localnici, nemultumiti ca viitoarea centura a orasului va trece prin padurea Codrisor. Padurea a fost declarata spatiu verde prin Planul Urbanistic Zonal, astfel ca reducerea suprafetei acesteia este interzisa de lege, sustine Asociatia Bistrita Civica.

In plus, doua sentinte judecatoresti au declarat proiectul ilegal pentru ca trece prin zona intravilana, a declarat pentru HotNews.ro presedintele Asociatiei, Adrian Florin Chereji. Primarul din Bistrita, Ovidiu Cretu, a afirmat insa pentru HotNews.ro ca zona padurii Codrisor nu a fost declarata spatiu verde prin PUZ, iar interdictia ca o varianta ocolitoare sa treaca prin intravilan este „o interpretare eronata” a legii.
Primarul a declarat pentru HotNews.ro ca detine toate avizele pentru includerea variantei ocolitoare SUD 2 in Planul Urbanistic General al municipiului, insa in cadrul sedintei de astazi a Consiliului Local Ovidiu Cretu a retras de pe ordinea de zi proiectul, din cauza lipsei avizului de la Ministerul Dezvoltarii.
Consiliul local al municipiului Bistrita a anuntat ca va discuta in sedinta de astazi, 31 octombrie, actualizarea Planului Urbanistic General (PUG) al municipiului cu includerea variantei ocolitoare SUD 2. PUG-ul stabileste cu certitudine traseul proiectului, iar prin introducerea proiectului in Plan, varianta ocolitoare a municipiului devine parte din strategia orasului.

„Avem toate avizele. Ultimul aviz a venit in urma cu jumatate de ora. Consiliul Local va aproba PUG-ul cu aceasta varianta ocolitoare”, a declarat pentru HotNews.ro primarul Ovidiu Cretu, cu jumatate de ora inainte de a incepe sedinta consiliului programata pentru ora 14:00. Insa la inceputul sedintei de Consiliu, primarul a anuntat ca a retras subiectul de pe ordinea de zi, pentru ca lipseste un aviz. „Nu am primit redactarea avizului obtinut de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, asa incat retrag de pe ordinea de zi proiectul privind actualizarea Planului Urbanistic General”, a afirmat edilul municipiului Bistrita, citat de Timponline.ro.

Varianta ocolitoare a municipiului Bistrita, sustinuta de primarul Ovidiu Cretu, are un traseu care trece prin Padurea Codrisor, este prevazuta cu o banda pe sens, se intinde pe 14 kilometri, iar costul estimat este de 174 de milioane de euro.

Problemele ridicate de catre contestatarii proiectului

Adrian Florin Chereji, presedintele Asociatiei Bistrita Civica, a declarat pentru HotNews.ro ca zona padurii Codrisor a fost declarata zona de agrement – spatiu verde, iar legea mediului interzice diminuarea suprafetei spatiilor verzi declarate ca atare prin documentatii de urbanism aprobate. „Pentru zona Codrisor exista doua Planuri Urbanistice Zonale aprobate prin Hotararile Consiliului Local 164/2006 si 5/2010. Prin aceasta portiune din oras, primarul in functie Ovidiu Cretu doreste sa construiasca varianta ocolitoare a orasului”, sustine asociatia.

Descarca de aici anexa 24 si anexa 25 la PUZ puse la dispozitia HotNews.ro de catre Asociatia Bistrita Civica, precum si extrase din ordonanta privind protectia mediului

In septembrie 2010, Consiliul local al municipiului Bistrita a adoptat o hotarare care prevede construirea variantei SUD 2 de ocolire a municipiului Bistrita, dintr-un total de trei variante puse la dispozitie de IPTANA SA Bucuresti, potrivit Asociatiei Bistrita Civica.

Hotararea consiliului este atacata in instanta si anulata de catre judecatori in aprilie 2011. Unul dintre motivele anularii hotararii o reprezinta faptul ca prin aceasta varianta ocolitoare se incalca prevederile art.37 din OG 43/1997 privind regimul drumurilor, care spune ca variantele ocolitoare sunt „situate in afara intravilanului localitatilor”, potrivit asociatiei. Vezi aici sentinta judecatoreasca

Ulterior, traseul variantei ocolitoare a fost modificat, insa „nu esential”, astfel incat „traseul prin intravilan este acelasi”, sustine Asociatia Bistrita Civica. Potrivit acesteia, primaria a comandat un studiu asupra impactului de mediu, in baza caruia Agentia pentru Protectia Mediului Bistrita-Nasaud (APM BN) a dat aviz favorabil proiectului, desi „in 2010 si 2011 APM BN a dat aviz negativ aceleiasi variante”.

„Unul dintre principalele motive de aviz negativ a fost acela ca zona padurii Codrisor, care ar urma sa fie strabatuta de varianta ocolitoare Sud 2, a fost declarata spatiu verde (zona de agrement) prin Plan Urbanistic Zonal, care prevede extinderea zonei de agrement Parc municipal in padurea Codrisor, impreuna cu amenajarea malurilor raului Bistrita”, spun reprezentantii Asociatiei.

Pe 29 septembrie 2013 administratia locala a organizat referendum local, la care locuitorii au avut de raspuns urmatoarelor intrebari:
1. Sunteti de acord cu constructia in municipiul Bistrita, din fonduri europene, a unei variante ocolitoare pe traseul DN 17-Parcul Industrial-Dealul Cighir-Dealul Codrisor-Complex Wonderland-intrarea in DN 17?
2. Doriti mentinerea in continuare a strazii Liviu Rebreanu ca zona pietonala? (Sursa)

Cu o zi inainte de referendum, pe 28 septembrie, premierul Victor Ponta a efectuat o vizita in municipiul Bistrita si a declarat in cadrul unei conferinte de presa: „Eu nu votez la Bistrita, dar daca as fi bistritean as vota ‘DA’. Aveti nevoie de o sosea de centura cum au toate orasele din Romania. (…) E bine sa aveti mediu, dar e foarte bine sa aveti si centura”, potrivit Bistriteanul. Referendumul a avut o prezenta de 13,87%, iar 58% dintre participanti s-au declarat pentru proiect.

Articol integral pe Hotnews | Raluca Pantazi, 31 Octmbrie 2013

Share with your friends


Submit
0 Comentarii
Spune-ți părerea

Adresa de email nu va fi publicată

Lasă un răspuns