Share with your friends


Submit

Cetățenii cer Primăriei să NU construiască o pârtie de schi. Motivul? Ar risipi banii publici. | Vocea Transilvaniei

17/12/2014

Mai mulți cetățeni din municipiul Bistrița au participat miercuri la ședința ordinară de Consiliu Local, acolo unde le-au cerut consilierilor locali să spună „NU” construirii unei pârtii de schi, ce ar urma să fie realizată exclusiv din bani de la bugetul local.

Mobilizați pe rețelele de socializare, bistrițenii au răspuns „DA” invitației lui Adrian Florin Cherej de a spune STOP RISIPEI BANULUI PUBLIC într-o pârtie de schi. Tot Chereji este cel care a făcut apelul la rațiunea consilierilor locali ai municipiului Bistrița în privința construirii pârtiei de schi Wonderland și i-a chemat pe bistrițeni la Primărie să susțină că o pârtie de schi în Bistrița e o pierdere de bani. O stațiune este fezabilă dacă, în 7 din 10 ierni, un strat de zăpadă de la 30 la 50 cm este disponibil pentru schi cel puțin 100 de zile între 1 decembrie și 15 aprilie

Chiar la debutul ședinței publice de miercuri, consilierii locali ai opoziției au preluat problema oamenilor cu referire la „risipirea banului public” și i-au solicitat primarului Ovidiu Crețu să răspundă mai multor întrebări.

„Chiar e nevoie de o pârtie de schi la noi, mai ales acum că temperaturile sunt în creștere? Vă cer să ne răspundeți la această întrebare și să ne motivați de ce e necesară o pârtie de schi, construită cu banii bistrițenilor”, a spun consilierul local PNL, Alin Seserman.

„Avem exemple domnule primar aplicate în practică. Aș aduce exemplul de la Tușnad, acolo unde s-a realizat o pârtie de schi pe 500 de metri cu 150.000 de euro, cu teleschi, cu instalație de iluminat, cu tunuri de zăpadă. Acea investiție a fost făcută de o asociație a unor proprietari de pensiuni. Bineînțeles că la noi propunerea e de un kilometru și un pic, dar cred că s-ar putea realiza cu bani mult mai puțini. Va fi cea mai ineficientă pârtie de schi de la noi, poate chiar și din Europa”, a spus Ion Peteleu, consilier PNL, fost viceprimar al Bistriței.

Răspunsul primarului Ovidiu Crețu a întârziat însă. Acesta a răspuns tuturor întrebărilor pe care consilierii locali i le-au adresat, mai puțin celei legate de Wonderland.

„Referitor la proiectul pârtiei de schi din Wonderland, prefer să răspund la sfârșit pentru că este o întrebare care mi s-a mai pus de multe ori și prefer să am un răspuns comun pentru toată lumea”, a spus primarul Ovidiu Crețu, în timpul răspunsurilor date consilierilor locali.

Cert este că primarul Crețu la sfârșitul despre care amintea mai sus a evitat să răspundă întrebărilor legate de pârtia de schi, lăsând un gust amar tuturor cetățenilor care s-au prezentat la ședința de Consiliu Local, tocmai pentru a afla răspunsul la această întrebare.

„Nu mai intru în polemică referitor la pârtia de schi”, a mai adăugat Crețu, la sfârșitul interpelărilor.

În ciuda faptului că în sală s-au aflat numeroși cetățeni dornici să își spună punctul de vedere, nimeni nu le-a dat dreptul la cuvânt. Mai mult, scrisoarea deschisă a bistrițenilor referitoare la ineficiența unei pârtii de schi în Bistrița, nu a fost introdusă pe ordinea de zi, pentru a le da prilejul consilierilor locali să dezbată acest proiect.

Asta l-a înfuriat la culme pe ecologistul Marius Bălan, care a izbucnit și a cerut socoteală conducerii primăriei pentru faptul că nu dă un răspuns cu privire la proiectul pârtiei de schi Wonderland.

Bistrițeanul Adrian Florin Chereji este cel care a transmis vineri Consiliului local al Primăriei Bistrița o scrisoare deschisă prin care face un ultim apel la rațiunea consilierilor locali ai municipiului Bistrița în privința construirii pârtiei de schi Wonderland.

Chereji le solicită aleșilor locali „să ia în dezbatere de urgență, cu ocazia ședinței din data de 17 decembrie, reconsiderarea investiției Pârtie de schi în complexul Wonderland”.

„Este o problemă pe care nu o voi lăsa deoparte și pe care vreau să o înaintez și Curții de Conturi care trebuie să verifice unde se duc banii bistrițenilor și să verifice dacă acest proiect al pârtiei de schi este bine conceput din punct de vedere financiar. Mie mi se pare că este o risipă de bani, bani pe care nu suntem dispuși, noi cetățenii, să îi cheltuim pe proiecte nefezabile”, a spus Chereji pentru Vocea Transilvaniei.

Bistrițeanul le atrage atenția consilierilor locali că în cazul în care se va contracta această lucrare conform caietului de sarcini publicat în SEAP pe website-ul e-licitatie.ro, aceștia vor fi răspunzători pentru o cheltuială de cca 3.000.000 lei/an din bugetul local în următorii 10 ani.

Studiul de fezabilitate (SF) care stă la baza documentației întocmit de SC Centrul Profesional Proiectări Cadastru SA Petroșani se bazează pe realizarea investiției cu atragerea de fonduri nerambursabile (europene sau de la Ministerul Dezvoltării și Turismului). Din analiza financiară a SF, rezultă un profit de 8600 lei/an, în condițiile în care fondurile de investiție nu trebuie rambursate. În condițiile în care municipalitatea intenționează realizarea investiției din creditul bancar contractat cu UNICREDIT ȚIRIAC Bank, la cheltuielile de operare și întreținere din SF trebuie adăugate cheltuielile privind rambursarea creditului de cca 3 mil.lei/an și de aici rezultă o cheltuială de cca 3 mil.lei/an din bugetul local în următorii 10 ani (perioada de rambursare a creditului)”, scrie Adrian Florin Chereji în scrisoarea sa deschisă.

Pe lângă cele de mai sus doresc să menționez că SF este greșit, firma care l-a elaborat nefiind de specialitate; nu vor putea fi obținute veniturile nici măcar la nivelul prevăzut în SF, iar cheltuielile de întreținere și operare vor fi mai mari decât cele prevăzute, astfel că în final pierderea anuală pe care bugetul local va trebui s-o suporte va fi mai mare de 3 mil. lei/an”, mai transmite bistrițeanul.

Potrivit lui Chereji, consultantul trebuia să studieze situația investițiilor similare din țară și din străinătate.

Ar fi aflat că nimeni nu mai înființează domenii schiabile la altitudine mică (dacă are responsabilitatea cheltuirii banilor publici sau privați)”, completează bistrițeanul.

Argumentele bistrițeanului, legate de lipsa ninsorilor constante din sezonul de iarnă

Între riscurile luate în considerare de SF lipsește cel mai important: schimbarea climatică. Dacă ar fi studiat documentația de specialitate, firma de consultanță ar fi aflat de regula celor 100 de zile pentru a putea fi eficientă (“A Swiss ski resort can be considered snowreliable if, in 7 out of 10 winters, a sufficient snow covering of at least 30 to 50 cm is available for ski sport on at least 100 days between December 1 and April 15.”/ O stațiune elvețiană de schi este fezabilă dacă, în 7 din 10 ierni, un strat de zăpadă de la 30 la 50 cm este disponibil pentru schi cel puțin 100 de zile între 1 decembrie și 15 aprilie)

Potrivit bistrițeanului, din aceeași lucrare, firma de consultanță ar fi aflat, de asemenea, că limita de altitudine pentru o pârtie de schi crește de la 1000 m la 1200 m, cu prognoza de 1500 m după anul 2025.

Pârtia de schi Wonderland a primit undă verde pentru construire cu bani de la bugetul local, bani obținuți cu ajutorul unui împrumut bancar. Vă reamintim faptul că primarul Ovidiu Crețu le-a promis în campania sa electorală bistrițenilor construcția unei pârtii de schii în cadrul unui proiect grandios, numit „Wonderland”.

Vocea Transilvaniei | Text și foto Mihaela Hiticas, 17 Decembrie 2014

Share with your friends


Submit
0 Comentarii
Spune-ți părerea

Adresa de email nu va fi publicată

Lasă un răspuns