Share with your friends


Submit
aq_block_3

Pentru a construi viitorul trebuie să cunoști valorile trecutului!


Scopul acestui concurs este de a implica elevii orașului în viața comunității, temele fiind în strânsă legatură cu viața în comunitate. Elevii care se vor înscrie la concurs va trebui să studieze lucrări din afara programei școlare, disponibile la Biblioteca județeană sau la Muzeul județean . Astfel, elevii vor cunoaște valorile vechiului nostru burg, pe care îl vor îndrăgi mai mult și, cu siguranță, vor participa mai activ la viața comunității în viitor. >


Concursul își propune să contribuie la consolidarea conștiinței civice de apartenență la o comunitate cu istorie foarte bogată, stârnind dorința de a contribui la dezvoltarea orașului, de a-l plasa între orașele de frunte din Transilvania și din întreaga țară, să redevină „cetatea”vestită din nord-estul Transilvaniei.

Ediția concursului din anul 2018 este dedicată aniversării centenarului Marii Uniri. Spre deosebire de anii precedenți vor fi multe întrebări în legătură cu pregătirea și înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, în special cu contribuția bistrițenilor la acest important moment din istoria țării. Echipele vor pregăti un eseu intitulat „Semnificația Marii Uniri pentru elevii de azi și cum văd viitorul Bistriței în următorul centenar”.

Concursul se adresează elevilor din ciclul gimnazial din toate școlile municipiului Bistrița.

Echipele vor fi alcătuite din 3 elevi. Nu este obligatoriu să fie colegi de clasă sau de la aceeași școală. Concursul din acest an va fi organizat pe două grupe de vârstă:

  1. Clasele V-a – VI-a;
  2. Clasele VII-a – VIII-a;

Data limită de înscriere pentru concurs este 23 noiembrie 2018 ora 23h59min.

Finala concursului se va desfășura în perioada 26-29 noiembrie 2018.


În cazul în care se înscriu mai mult de 10 echipe pe o grupă de vârstă, se va organiza o preselecție în perioada 26-27 noiembrie 2018..

În faza preliminară vor fi adresate 10 întrebări sistem test grilă pentru a selecționa primele 10 echipe care vor participa la finală.

În finală vor fi două seturi a câte 10 întrebări, unul în sistem test grilă, ultimele cu răspunsuri libere. În caz de egalitate, vor fi adresate întrebări de departajare, până când se poate stabili clasamentul primelor trei echipe.

Juriul concursului va nota răspunsurile concurenților, pentru fiecare răspuns acordând o notă între 0 și 10. În funcție de nota finală obținută de fiecare echipă și celelalte două criterii de stabilire a punctajului, se va întocmi clasamentul final la fiecare dintre cele două categorii de vârstă.

Punctajul atât la preselecție cât și la faza finală va fi calculat astfel:

  • Eseu” - 3 puncte
  • Răspunsuri la întrebări - 7 puncte

Eseul va fi predat secretariatului concursului în plic sigilat la preselecție. Dacă nu se va organiza preselecție vom anunța locul, data și ora unde vor fi predate eseurile anterior finalei.

La fiecare categorie de vârstă se vor acorda câte trei premii I, II și III. Astfel, fiecare concurent din echipele câștigătoare ale premiului I vor primi câte 500 lei , cei ce ocupă locul doi vor primi un premiu de 400 lei fiecare component al echipei, iar cei ce se clasează pe locul III vor primi un premiu de câte 300 lei fiecare. Finaliștii vor primi un tricou inscripționat cu însemnele concursului.


Bibiliografie

  1. Manual „Cultură și civilizație la Bistrița” - Corneliu Gaiu, Vasile Duda, Gunther Klein
  2. Anul 1918 în județul Bistrița-Năsăud – Contribuții documentare, Editura MEGA, Autori Adrian Onofreiu, Cornelia Vlașin, Ioan Pintea
  3. Arhivele Bistriței Anul III Fascicula 1 – Arhivele și cercetarea istorică în perspectiva Centenarului Marii Uniri – coordonator Mircea Gelu Buta
  4. Arhivele Bistriței Anul III Fascicula 2 – ASTRA și Marea Unire – coordonator Mircea Gelu Buta
  5. Românii din Bistrița – Capitolul „Piața Unirii din Bistrița” – autori Mircea Gelu Buta și Adrian Onofreiu

Materialele de la punctele 2 – 5 pot fi consultate la sala de lectură a Bibliotecii județene

Descarcă Manualul Cultură și Civilizație la Bistrița

Veți primi în cel mai scurt timp un răspuns de confirmare

Completați formularul pentru înscriere