Share with your friends


Submit
Background Image
Prin implicarea cetățenilor

Pădurea Codrișor poate deveni un loc de recreere
pentru toți locuitorii Bistriței,
la doar doi pași de centrul orașului

Pentru dezvoltarea durabilă a Bistriței

Plămânul verde al orașului trebuie valorificat


Inițiativa Salvăm Pădurea Codrișor nu se opune proiectelor de infrastructură ci propune soluții de dezvoltare în concordanță cu nevoile Bistriței și a locuitorilor săi, cu studille de trafic și legislația în vigoare. Scopul proiectului este restabilirea destinației inițiale de pădure-parc pentru pădurea Codrișor, în locul defrișării pentru realizarea variantei ocolitoare.

Prin amenajarea pe întreaga suprafață a pădurii a unor puncte de atracție , se va asigura viabilizarea și creșterea atractivității zonei cu participarea cetățenilor orașului. Se va asigura punerea în valoare a dealului Codrișor, a pădurii și a panoramei asupra orașului și crearea unei zone naturale de agrement, foarte aproape de zonele rezidențiale ale orașului; parcul municipal, construit la inceputul sec.XX, cu o suprafață de cca 7 ha, este prea mic pentru actuala populație a orașului.

Totodată, prin acest proiect dorim să realizăm mobilizarea și responsabilizarea bistrițenilor pentru apărarea drepturilor lor privind un mediu înconjurător sănătos. De asemenea, în cadrul proiectului există numeroase activități de educație civică (atelierele propuse a se realiza în poienile din pădure) precum și implicarea copiilor si tinerilor în viața comunității. Reușita proiectului va consolida spiritul comunitar, în special în rândul tinerilor.

Evenimentele pe care le-am organizat în ultimele luni au arătat doar o parte din activitățile ce pot fi găzduite de Pădurea Codrișor. Concerte, jocuri și concursuri sportive, ateliere, toate pot avea loc într-un cadru natural la doar câteva sute de metri de centrul orașului.

aq_block_7

Implică-te! Bistrița depinde de tine!

Ajută-ne să strângem minim 4000 de semnături

pentru a determina Consiliul Local să reintroducă zona Codrișor în lista zonelor de agrement din Bistrița

și să înceapă realizarea amenajărilor prevăzute în PUZ Codrișor!

Descarcă formularul listelor de semnături

aq_block_12

Amenajarea potecilor din Pădurea Codrișor


Amenajarea potecilor tradiționale din Pădurea Codrișor reprezintă un aspect important al proiectului nostru. Aceasta include curățarea, marcarea potecilor dar și amenajarea de trepte în zonele dificile. Totodată, pentru completarea acestor trasee de promenadă, vor fi amplasate zone de odihnă, cu bănci și mese, toate realizate din materiale naturale care se integrează armonios în atmosfera pădurii.

Lucrările au început în toamna lui 2014 cu Poteca Veverițelor și vor continua în următoarele luni pentru finalizarea celorlalte patru poteci. Vă așteptăm în număr cât mai mare alături de voluntarii noștri, datele exacte vor fi anunțate aici și pe pagina dedicată de facebook.

Background Image
Din motive legale, logistice, ecologice și financiare

Proiectul Centura Sud 2 nu este fezabil

  • Traseul variantei Sud 2 contravine legislației în vigoare care prevede, perfect logic, că variantele ocolitoare nu pot trece prin intravilanul municipiilor. Varianta Sud 2 are aproximativ 5km din traseu în intravilan, 
  • Costurile estimate pentru realizarea variantei ocolitoare pe traseul susținut de Primărie sunt de aproximativ 170 milioane Euro în timp ce bugetul alocat de către Ministerul Transporturilor pentru proiect este mult mai mic, de doar 70 milioane Euro.
  • În plus, varianta Sud 2 prevede o singură bandă pe sens la un preț/km exorbitant, mai mare decât la autostrăzi și nu corespunde cerințelor actuale, de minim 2 benzi pe sens (cum e prevăzut dealtfel și în Masteplanul de Transporturi.
  • Studiile de trafic arată că peste 40% din numărul autovehiculelor care tranzitează Bistrița (în special dintre cele de tonaj greu) o fac pe traseul Suceava - Năsăud. Traseul Sud 2 nu se adresează în nici un fel acestora, rezolvând doar pe jumătate problema tranzitării Bistriței.
  • Traseul aduce o parte din traficul greu foarte aproape de zonele rezidențiale, Ștrandul Municipal și Spitalul de Boli Infecțioase. Noxele degajate de autovehicule vor afecta negativ sănătatea bistrițenilor, în special a copiilor, vulnerabili bolilor pulmonare. Pentru rezolvarea acestei probleme e nevoie de o variantă cu adevărat ocolitoare, la o distanță considerabilă de centrul orașului și cartierele de locuințe.
  • Argumentele folosite de autorități: atragerea de investiții și crearea de locuri de muncă sunt valabile pentru orice traseu pe care se va realiza varianta ocolitoare a orașului.
  • Din păcate încăpățânarea autorităților locale a întârziat cu ani de zile identificarea unui traseu viabil și începerea propriu-zisă a lucrărilor.
Proiectul Salvăm Pădurea Codrișor

Finanțat cu sprijinul